Košarica

0

Glazbena razglednica

RIJETKE I VRIJEDNE GRAMOFONSKE PLOČE

analogni zvuk trgovina, gramofonske ploče trgovina, gramofonske ploče zagreb

Dragi čitatelju,

Ako posjećujete trgovine sa rabljenim pločama, garažne rasprodaje ili sajmove i trudite se biti prvi koji će prekopati određenu kolekciju u nadi da ćete pronaći nešto zanimljivo i rijetko, mogao bi vas zanimati ovaj članak koji govori o upravo takvim pločama.

Znate li koja je najskuplja gramofonska ploča i što ploču čini rijetkom? Odgovore na ta pitanja, uz još neke zanimljivosti, pronađite u nastavku teksta.

Premda se ponekad čini kao Sizifov posao pronaći nešto rijetko, to na koncu vrijedi svakog truda. Ovo su neke od rijetkih i skupih gramofonskih ploča na koje biste mogli naići.

RIJETKE I VRIJEDNE GRAMOFONSKE PLOČE – 1.000 – 5.000 $

LED ZEPPELIN – LED ZEPPELIN

Izvorno britansko izdanje istoimenog debitantskog albuma Led Zeppelina sadrži ime benda ispisano tirkiznim slovima. U svim sljedećim izdanjima riječi su bile napisane narančastom bojom.

Verzija s tirkiznim slovima dosegnut će cijenu od 1.000 $ ukoliko je ploča u dobrome stanju.

THE WHO – THE WHO SELL OUT

Treći album grupe The Who tiskan je u svega 1.000 primjeraka (polovica tiskana u mono, a polovica u stereo izvedbi), a album je sadržavao poster psihodeličnog leptira.

Vrijednost takvog primjerka albuma doseže 1.100 $.

XTC – SCIENCE FRICTION

Britanski pop bend popularan devedesetih godina prošlog stoljeća izdao je 14 albuma.

Bend 1977. izbacuje singl ploču “Science Friction” i “She’s So Square” koja je tiskana u samo 50 primjeraka. Nakon toga bend odlučuje da je zamjeni i umjesto nje izbaci 12’’ primjerak gramofonske ploče.

Ukoliko naletite na jednu od 50 singlica držati ćete u ruci ploču vrijednu 2.000 $.

NIRVANA — BLEACH — ICEBERG VINYL

Za povlačenje ovoga albuma iz prodaje kriva je zelena boja. Točnije, kriv je pigment zelene boje koji se nekako našao na vinilu i od zadane mramorno bijele boje pretvorilo ga u svijetlo zelenu.

Tiskano je svega 200 primjeraka zelenog vinila, ali koja je točna brojka koja je spašena od izdavačke kuće prije uništenja nikada nije objavljena. Taj album su kolekcionari prozvali “Iceberg Vinyl” ili “Glacial White”.

Ako naiđete na ovaj vinil smatrajte se sretnikom jer ste upravo naletili na ploču vrijednosti 2.000 $.

ABBA – HOVA’S VITTNE

Ova promo singlica posebno je tiskana isključivo za djelatnike diskografske kuće na crvenom vinilu. Sadrži “Hova’s Vittne” na strani A i “Tivedshambo” na strani B.

Rijetka promo singlica postiže cijenu u iznosu od 3.500 $.

CHERRY FIVE – CHERRY FIVE

Svi ljubitelji horor filmova sigurno su čuli za ovaj bend koji ubrzo nakon izdavanja ove ploče mijenja ime u Goblin.

Zanimljivo je da su se probili tek nakon promjene imena, ali ovaj primjerak gramofonske ploče vrijedi isto kao i već spomenuta ABBA – pozamašnih 3.500 $.

BEATLES – ABBEY ROAD

Premda je na samom početku ovaj album dobio pomiješane kritike, sada slovi za jedan od najboljih rock albuma svih vremena, a časopis Rolling Stone stavlja ga na 14. mjesto na popisu “500 najboljih ploča svih vremena”.

Ukoliko k tome još imate i ploču koja sadržava kataloški broj PPCS 7088 iz Velike Britanije, izdanu od Parlophone Recordsa, sa žutom i crnom etiketom, imate rijedak primjerak ovoga klasika.

Vrijednost mu se procjenjuje na 4.000 $.

DEPECHE MODE – MUSIC FOR THE MASSES

Za rijetkost i cjenovnu vrijednost ovog albuma zaslužan je cover.

Izvorna britanska verzija ovog albuma sadržavala je bijeli zvučnik na narančastoj podlozi iz kojega izlazi zvučni val. Prije nego što je cover zamijenjen sa slikom zvučnika u pustinji, tiskano je nekoliko primjeraka izvorne verzije.

Jedan takav album postiže vrijednost od 4.600 $.

RIJETKE I VRIJEDNE GRAMOFONSKE PLOČE – 6.000 – 35.000 $

SEX PISTOLS – GOD SAVE THE QUEEN

Ova singlica izdavačke kuće A&M tiskana je u 10.000 primjeraka, ali je isto tako i uništena sa strane izdavačke kuće.

Ugovor između izdavačke kuće A&M i Sex Pistolsa trajao je svega 6 dana. Sve je krenulo na sam dan potpisivanja ugovora, nakon konferencije za novinare na kojoj je objavljeno partnerstvo i nadolazeći album.

Članovi benda su doslovno uništili jedan od ureda u prostorijama izdavačke kuće, a basist benda iskoristio je priliku i razbio wc školjku na kojoj je rasjekao stopalo i ostavljao krvavi trag po prostorijama kojima se kretao.

Ni tu nije bio kraj problemima koje su Pistolsi radili. Par dana nakon uništavanja ureda u jednom od pubova došlo je do velike svađe između članova benda i ljudi usko povezanih sa A&M-om. Prema nekim izvorima, prijetnje smrću od strane članova benda upućene ljudima iz A&M izdavačke kuće bile su kap koja je prelila čašu i dovela do raskida ugovora i uništavanja samoga albuma koji je tiskan svega par dana ranije. Samo mali broj primjeraka je sačuvan od uništenja.

Sačuvani primjerak singlice danas vrijedi oko 8.600 $.

U2 – PRIDE

Riječ je o australskom izdanju ove 12” singl ploče na prozirnom vinilu.

Pjesma Pride (In the Name of Love), objavljena na albumu The Unforgettable Fire, napisana je o Martinu Lutheru Kingu Jr.. Postigla je veliki uspjeh i postala jedna od najpopularnijih pjesama benda, iako Bono kaže za nju da nije zadovoljan kako je ispala.

Singlica je tiskana u svega u 50 primjeraka, a vrijednost joj se procjenjuje na 9.000 $.

ROBERT JOHNSON – ME AND THE DEVIL BLUES

Ukoliko naiđete na jarko plavu oznaku Vocalion na ploči, postoji velika mogućnost da ste se dočepali nečeg jako rijetkog i vrijednog.

Radi se o ploči glazbenika za kojeg se kaže da je prodao dušu vragu u zamjenu za savršeno sviranje gitare. Premda je ovaj legendarni blues glazbenik snimio svega 29 pjesama njegove ploče na 78 okretaja su prava poslastica.

Neki od njegovih zapisa toliko su rijetki da primjerci u privatnom vlasništvu u dobrom stanju često čine osnovu za moderna ponovna izdanja njegovog materijala.

Johnsonova rijetka ploča od 78 okretaja u minuti postiže cijenu od 12.000 $.

RÖYKSOPP – MELODY AM

Debitantska ploča norveškog elektroničkog dua doživjela je uspjeh od strane kritike i publike te je prodana u više od milijun primjeraka. Grupa je postala poznata u Sjedinjenim Državama kada je pjesma “Remind Me” predstavljena u popularnoj Geico reklami.

Međutim, ploča koja je posebno vrijedna je ona čiju je šablonu za prednju stranu covera naslikao nitko drugi nego nego nedostižni ulični umjetnik Banksy. U ograničenom izdanju napravljeno je samo 100 primjeraka sa ručno oslikanim verzijama u nekoliko različitih varijanti boja.

Vrijednost joj je oko 14.200 $.

THE BEATLES – YESTERDAY AND TODAY

Radi se o kontroverznoj naslovnici albuma na kojoj je legendarna četvorka odjevena u mesarske kute, sa lutkicama bez glava i razbacanim komadima mesa.

Sam cover je digao toliku prašinu da je izdavačka kuća odlučila povući sve preostale ploče iz prodaje.

Na sreću, nisu ih uspjeli sve povući na vrijeme. Neke od gramofonske ploča su prodane te danas vrijede 15.300 $.

THE ROLLING STONES – STREET FIGHTING MAN

Još jedan album čija je vrijednost postignuta zbog covera.

Originalni cover albuma sadržavao je crno bijelu fotografiju policajaca kako stoje iznad ozlijeđenog prosvjednika.

Prije samog izlaska albuma dogodili su se veliki neredi. U jeku kontroverzi i političkih događanja, izdavačka kuća se željela zaštititi i biti oprezna pa je stoga odlučila uništiti tiskane ploče.

No, 18 ploča je ipak sačuvano te je jedna od njih prodana na aukciji za 17.000 $.

BOB DYLAN — FREEWHEELIN’ BOB DYLAN — POVUČENA VERZIJA

Godine 1963. Columbia se pripremala objaviti Dylanov drugi album, ali neposredno prije izlaska, diskografska kuća odlučila je povući četiri pjesme s LP-a i zamijeniti ih drugim pjesmama. Međutim, jedna tvornica za tiskanje nije shvatila poruku i tiskala je nekoliko primjeraka albuma s originalnim popisom pjesama — uključujući i povučene pjesme.

Iako su iznimno rijetke, kopije s tiskarskom pogreškom i danas izlaze na površinu. Povučenu verziju možete prepoznati po oznakama matrice – one rijetke završavaju s -1A na obje strane LP-a, a ponekad će na stražnjoj korici covera biti napisane i pjesme Rocks and Gravel, Let Me Die In My Footsteps, Gamblin’ Willie’s Dead Man’s Hand i Talkin’ John Birch Blues.

Ako se brojevi matrice poklapaju, a sama ploča reproducira pjesme koje nedostaju, dobili ste gral u vrijednosti od 35.000 $.

I sad neka mi netko kaže da ovo nije skup hobi.

No, još uvijek se nismo niti približili iznosu trenutno najvrijednije ploče. Ako ne znate o kojoj se ploči radi, nastavite s čitanjem jer tek sad dolaze cifre od kojih, kako se kaže, boli glava.

TOP 2 RIJETKE I VRIJEDNE GRAMOFONSKE PLOČE

THE BEATLES – WHITE ALBUM

Godinama se znalo da je bubnjar Beatlesa Ringo Starr posjedovao prvu kopiju Bijelog albuma Beatlesa iz 1968. godine budući da su zapisi bili obilježeni redoslijednim brojevima.

Osobna kopija bubnjara nosi serijski broj 0000001, a čuvao ju je u podrumu u savršenom stanju više od 35 godina.

No, Starr je 2015. godine svoj primjerak prodao na aukciji za 790.000 $, a identitet kupca nije poznat.

WU-TANG CLAN – ONCE UPON A TIME IN SHAOLIN*

Legendarna hip hop grupa Wu-Tang Clan snimila je album Once Upon a Time in Shaolin, ali ga je tiskala u samo jednom primjerku. Uz kupnju ovog vinila kupac je morao potpisati i ugovor kojim se obvezao da neće objaviti snimku albuma u javnosti prije 2103. godine.

Ispostavilo se da je kupac kontroverzni glavni izvršni direktor Turing Pharmaceuticalsa Martin Shkreli, koji je postao neka vrsta parije u Americi zahvaljujući tome što je njegova tvrtka kupila lijek protiv HIV-a i na kasnijem skoku cijene zaradila za više od 5.000 %.

U međuvremenu, Shkreli je osuđen za prijevaru s vrijednosnim papirima i osim što ga je savezni sudac osudio na 20 godina zatvora, federalci su također zaplijenili i LP kojeg, koliko znamo, još uvijek imaju.

Iznos koji je Shkreli platio za ploču bio je 2 milijuna $.

*Postoje polemike o tome radi li se o LP albumu ili albumu na CD-u. Uskoro stiže članak na tu temu!
EDIT: Objavili smo ispravak krivog navoda koji možete naći ovdje.

ZAŠTO BAŠ GRAMOFONSKE PLOČE?

Mnogi ljudi uživaju u gramofonskim pločama iz raznih razloga. Kvaliteta zvuka jedan je od glavnih. Zvuk na vinilu nudi jedinstveno slušanje i to je nešto što se nikako ne može usporediti sa ostalima nosačima zvuka.

Samo skupljanje gramofonskih ploča i dopunjavanje opipljive kolekcije je isto jedan od razloga zašto volimo gramofonske ploče.

Neka ograničena izdanja gramofonskih ploča čak dolaze s jedinstvenim umjetničkim djelom koje nema niti na jednom drugom formatu.

Mnogi ljudi također uživaju u mono i stereo pločama zbog njihovog jedinstvenog zvuka. Mono ploče obično se reproduciraju samo na jednom kanalu, dok stereo ploče nude realističnije zvučno iskustvo.

Gramofonska ploča ne mora biti striktno stereo ili mono te se mogu reproducirati na oba kanala, ali zato ploče koje dolaze sa mogućnošću slušanja samo u mono ili stereo izvedbi mogu biti jako rijetke i vrijedne i kao takve su lijep kolekcionarski primjerak.

ZAŠTO SU NEKE PLOČE TAKO SKUPE?

Više je faktora koje određuju cijenu ploče, a najbitniji je taj koliko je neka ploča rijetka. Svaka ploča ima određeni broj tiskanih primjeraka, a što je taj broj manji to je automatski i cijena ploče veća.

Prvo prešanje gramofonske ploče je najvažnije. Takva verzija albuma će najvjerojatnije biti jako tražena i također biti jako rijetka. Prvo prešanje gramofonske ploče možete prepoznati po tome što jedina ima serijski broj. Ovaj broj se može koristiti za praćenje zapisa i određivanje njegove vrijednosti.

Serijski brojevi obično se nalaze na poleđini gramofonske ploče. Sastoje se od niza brojeva i slova koji označavaju datum proizvodnje albuma, popis pjesama i druge informacije.

Neke rijetke gramofonske ploče također dolaze s rukom pisanim bilješkama umjetnika ili producenta. Ove bilješke mogu povećati vrijednost albuma i učiniti ga jedinstvenim.

Neke gramofonske ploče su dostupne u ograničenim izdanjima. Ta su izdanja obično puno rjeđa od standardnih verzija i često dolaze s jedinstvenim omotom ili bonus pjesmama. Neki kolekcionari čak idu toliko daleko da kupuju cijele serije ograničenih izdanja.

Što biste vi napravili da se dočepate jednog takvog primjerka gramofonske ploče? Biste li ga zadržali u svojoj kolekciji ili ga prodali?

Podijelite s nama svoje mišljenje i pišite nam u komentar na Facebook ili Instagram stranici. Isto tako možete se pohvaliti i sa svojom kolekcijom ploča – bilo to u broju primjeraka, najskupljem primjerku ili slično.

Hvala vam na čitanju i uživajte u glazbi.

Vaš Toni

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix