Košarica

0

Glazbena razglednica

NEOBIČNE GRAMOFONSKE PLOČE

analogni zvuk trgovina, gramofonske ploče trgovina, gramofonske ploče zagreb

Dragi čitatelju,

Svima su nam poznate klasične veličine ploča od 7”, 10” i 12” te rotacijske brzine ploče od 33 i 45 rpm. Međutim, postoje i malo drugačije gramofonske ploče. Za vas sam izdvojio poneke neobične primjerke. 

NEOBIČNA VELIČINA

Najmanja ploča izdana je 2014. godine. Njezina veličina iznosi svega 2” (5,1 cm). Radi se o kompilaciji Pea Brain, a na vinilu koji je zelene boje, nalazi se 6 bendova koji su snimili pjesme od po 10 sekundi. Na samome vinilu koji je izašao u nakladi od 300 primjeraka nalazi se 8 pjesama. 

No, to nije jedina gramofonska ploča takve veličine. Sa pločom od svega 2” može se pohvaliti i bend 2Minute Minor. Jednostruki vinil sa jednom pjesmom Soda Tax u trajanju od 20 sekundi proizveden je u ograničenoj količini od svega 50 primjeraka.

Tehno umjetnik Jeff Mills objavio je singl The Occurrence na disku koji je s jedne strane gramofonska ploča, a s druge kompakt disk veličine 4,7” (12cm).

NEOBIČNA BRZINA OKRETAJA

Jack White je povodom trogodišnjice svoje izdavačke kuće tiskao LP pod nazivom The First Three Years Of Blue Series Singles On One LP At 3 RPM. Naravno, radi se o vinilu plave boje brzine okretaja od 3 rpm. Album sadrži 56 pjesama od 28 bendova.

70-ih godina diskografska kuća Atlantic Records objavljuje seriju albuma poznatu kao Syntonic Research. Svaki od tih albuma sastojao se od dvije pjesme po 30 min. Radilo se tu o pjesmama za opuštanje, zvukovima mora, zvukovima žaba i cvrčaka, cvrkuta ptica i ostalih opuštajućih zvukova. Slušatelj je imao izbor, ovisno o efektu opuštanja koji želi, vinil staviti na brzinu okretaja od 45 do 16 2 ⁄ 3 rpm.

NEOBIČNO VRIJEME TRAJANJA 

Do 1952. glazbeni zapisi sa obje strane vinila rijetko su prelazili 45 minuta. Kasnije se to povećalo na 52 minute, ali postoje i gramofonske ploče koje su uvelike premašile takvu minutažu. 

Neke od takvih ploča su La Monte Young, Marian Zazeela, The Theatre Of Eternal Music – Dream House 78’17” trajanja od preko 78 minuta. 

Tu je i album iz 1976., Arthur Fiedler – 90 Minutes With Arthur Fiedler And The Boston Pops u trajanju od 90 minuta.

POTPUNO DRUGAČIJE PLOČE

U nastavku možete pročitati o gramofonskoj ploči sa dvije rupe, raznim oblicima i neobičnim materijalima. No, za početak vas vodim na upoznavanje sa potpuno čudnim i drugačijim gramofonskim pločama.

Je li se ikada na vašem gramofonu prilikom vrtnje gramofonske ploče pojavila hologramska slika?

Trenutno postoje tri takva vinila. Sva tri je producirao Tristan Duke za svoj studio Infinity Light Science. Prvi album je Lazaretto Jacka Whitea iz 2014. sa lebdećom hologramskom projekcijom anđela. Zatim zvučni zapis za Ratove zvijezda: Sila se budi koji je dostupan na holografskoj ploči koja prikazuje sliku Millennium Falcona s jedne strane i TIE borca ​​s druge strane. A tu je i Deluxe vinilno izdanje Rushovog 2112 koji sadrži hologram Crvene zvijezde Federacije.

Među čudnim i neobičnim gramofonskim pločama svoje mjesto u ovome članku su našle i ploče punjene tekućinom. 

Nažalost, zamisao je bila dobra, ali izvedba baš i ne. Tako da prva ploča napravljena na takav način, zbog curenja tekućine, nikada nije ugledala svjetlo dana. Radi se o soundtracku za Disneyjev film The Black Hole.

Nije se čekalo na treću sreću, drugi put je uspjelo. Godine 2012. Third Man Records najavio je ograničeno izdanje 12-inčnog single izdanja Jack Whitea Sixteen Saltines punjeno tekućinom.

Te iste 2012. godine, na Dan prodavaonica ploča, u iznimno ograničenom i skupom izdanju The Flaming Lips objavili su izdanje svog dvostrukog albuma The Flaming Lips and Heady Fwends koji je bio ispunjen razrijeđenom mješavinom krvi izvođača i suradnika. Neki od njih bili su Nick Cave, Erykah Badu, Ke$ha, Chris Martin i drugi.

NEOBIČNI OBLICI

Svima nam je poznat klasični okrugli oblik gramofonske ploče, ali postoje i razni izuzeci. Ima ih jako puno, a neke od njih ćete vidjeti i ovdje.

NEOBIČNI MATERIJALI

Slijede nam najčudniji materijali od kojeg su izrađene gramofonske ploče. 

LED 

Shout Out Louds – Blue Ice Rock band izdao je ledenu singlicu 2012. koju je potrebno za svako slušanje iznova izraditi. Uz kupovinu dobijete i set za izradu same ploče koja sadrži kalup, bocu destilirane vode i uputstva kako izraditi ploču od leda.

ČOKOLADA 

Za razliku od ledene gramofonske ploče ova čokoladna bila je namjenjena za samo jedno slušanje nakon čega, naravno pogađate, morala se pojesti. U rujnu 2012. Ed Banger Records izdao je By Your Side od Breakbota u ograničenoj nakladi od 120 čokoladnih 12-inčnih singlova. 

Čokoladnom verzijom albuma može se pohvaliti i naš Gibonni za svoj album 20th Century Man.

Bilo je tu još raznih materijala poput drveta, stakla, zlata, rendgenske slike i ostaloga. 

NEOBIČNE RUPE

Svi smo mi navikli na jednu rupu koja se nalazi u sredini ploče, međutim postoje ploče i sa više rupa. 

Jedna od njih je Pagan Muzak – 7” album smješten u 12” omot. Sastoji se od 17 pjesama i 2 rupe – jedna izvan centra za alternativnu metodu sviranja. Svih 17 pjesama se nalazi samo na jednoj strani vinila dok je druga strana prazna. 

Koju biste neobičnu ploču izabrali za svoju kolekciju? Javite nam ako smo propustili neki od vaših favorita.

Nažalost, za sada još nemamo niti jedan od spomenutih vinila u našoj ponudi, ali u Analognom zvuku vam nudimo druženje, razgovor, kavu te standardne i nama najdraže gramofonske ploče s dobrom glazbom. 

Do sljedećeg puta, uživajte u glazbi.

Vaš Toni

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix