Košarica

0

Glazbena razglednica

NAJKONTROVERZNIJI, NAJPREPOZNATLJIVIJI I NAJLJEPŠI OMOTI ALBUMA

gramofonske ploče

Dragi čitatelju,

Ovo nije tema vezana za samu glazbu koja se nalazi na albumu – ovo je tema o omotima. Kroz povijest ćemo pročešljati omote albuma i izdvojiti nama najkontroveznije, najprepoznatljivije i najljepše. 

Premda su prve ploče tiskane davne 1896. godine, mi ćemo ipak izbjeći sve materijale od selaka ili tvrde gume i krenuti od 1948. godine kada se gramofonska ploča počela tiskati na vinilu.

NAJKONTROVERZNIJI OMOTI

5. THE BEATLES – YESTERDAY AND TODAY

Teško je pronaći odgovarajuć pridjev za njih (voljeli ih vi ili ne), ali definitivno su jedan od najvećih izvođača svih vremena – The Beatles. No, kao što sam na početku napisao, ovo nije tema o glazbi ili izvođačima već o njihovim omotima.

Bili su među prvima u svijetu koji su zgrozili i uzdrmali javnost svojim omotom. Radi se o omotu za album “Yesterday And Today” fotografa Roberta Whittakera na kojem slavna četvorka u mesarskim kutama, s lutkama u dijelovima i komadima mesa pokušava prikazati negodovanje protiv rata u Vijetnamu. Unatoč plemenitoj želji, omot je kasnije zamijenjen.

4. DREAM THEATER – LIVE SCENES FROM NEW YORK

Nekoliko tjedana prije kobnog napada 11.09.2001. metal bend iz Bostona, Dream Theater, poigrao se sudbinom i na omot svojeg albuma “Live Scenes from New York” stavio sliku tornjeva u plamenu.

Da stvar bude još čudnija, vjerovali ili ne, datum izlaska albuma bio je najavljen za 11.09. Naravno da su primjerci tiskani za taj dan postali samo kolekcionarski primjerci.

3. JIMI HENDRIX – ELECTRIC LADYLAND

Treći Hendrixov album “Electric Ladyland”, točnije njegov omot, bio je zabranjen jer je smatrano da nema nikakvu dublju vrijednost i da ne predstavlja ništa osim same golotinje. Omot sa 19 golih žena također je kasnije zamijenjen.

2. LENNON & YOKO ONO – UNFINISHED MUSIC NO.1: TWO VIRGINS

Kad smo već kod golotinje, album Lennona i Yoko Ono “Unfinished Music No. 1: Two Virgins” isto je bio zabranjen i prodavao se u smeđoj vrećici.

1. SCORPIONS – VIRGIN KILLER

Što se tiče kontroverznih albuma kroz povijest, po mom mišljenju, na prvom mjestu najkontroverznijih omota je album Scorpionsa “Virgin Killer” s golom djevojčicom, kćerkom autora omota.

Naravno, ni taj omot nije baš dobio velike pohvale iz očitih razloga pa je u većini zemalja zamijenjen sa slikom koja sadrži članove benda.

NAJPREPOZNATLJIVIJI OMOTI

5. NIRVANA – NEVERMIND

Nisu jedini bend koji su na omot svog albuma stavili golo dijete, ali ovaj četveromjesečni dječak ipak mora biti svrstan u grupu najprepoznatljivijih omota. Naravno, radi se o Nirvani i njihovom albumu “Nevermind”.

Spencer Elden, koji je 1991. kao gola beba u bazenu prikazan na naslovnici albuma, nedavno je podnio tužbu protiv Nirvane i želi promijeniti naslovnicu albuma za sva buduća ponovna izdanja.

4. THE BEATLES – THE WHITE ALBUM

Znate za izraz što jednostavnije to bolje. Ima li išta jednostavnije od ničega, odnosno čiste bijele boje? Savršen omot za savršen album. Vrlo prepoznatljiv The Beatles “The White Album”.

3. THE BEATLES – ABBEY ROAD

Niti jedna naslovnica albuma nije uzrokovala toliko zastoja u prometu. Radi se o albumu The Beatles “Abbey Road”.

Radni naslov albuma bio je “Everest”, po marki cigareta koje je pušio tehničar zvuka. Bend je inicijalno želio da vizual na naslovnici albuma bude planina Everest, no kako je nestrpljivost oko završavanja albuma rasla, Paul McCartney je predložio da za naslovnicu fotkaju ulicu u kojoj je studio i nazovu album prema istoj ulici.

Vizual za naslovnicu fotkan je 8. kolovoza 1969. godine na Abbey Roadu, a fotograf Iain Macmillan imao je samo 10 minuta da uhvati savršenu fotku dok je policajac blokirao promet. Macmillan je okinuo 6 fotki od kojih je izabrana 5. po redu jer je jedina na kojoj su svi članovi benda usklađeni u koracima.

2. PINK FLOYD – THE WALL

Omot rock velikana Pink Floyd za njihov album “The Wall” jedan je od njihovih najminimalističnijih omota jer prikazuje samo bijeli zid od opeke bez ikakvog teksta.

Iako je dizajnerska skupina Hipgnosis odgovorna za većinu kreativnih omota koje su koristili za svoje albume, zbog svađe između Watersa i dizajnerice Storm Thorgerson koja se dogodila nekoliko godina ranije, bend je odlučio da se njihov dizajn ne koristi za omot ovog albuma.

1. PINK FLOYD – DARK SIDE OF THE MOON

Kada je već riječ o najprepoznatljivijim omotima, po mom mišljenju, Pink Floyd su tu definitivno na broju jedan. Samo je bilo teško odlučiti koji od njihova dva velika omota staviti na prvo mjesto. Odlučio sam se za album “Dark Side Of The Moon”.

Album je među prvima u povijesti koji na sebi nije imao fotografiju. Floydima je dosadilo korištenje fotografije i željeli su nešto drugačije i posebnije. Finalni dizajn predstavlja tri elementa – osvjetljenje koje bend koristi na koncertima, stihove albuma i jednostavan, ali odvažan dizajn.

Autorica naslovnice Storm Thorgerson objašnjava: “Trokut je simbol promišljanja i ambicije i svakako je tema Watersovih stihova. Iskoristili smo ikonu trokuta za prizmu, a prizma zapravo pripada Pink Floydu.” I upravo zbog toga ovo je moj broj jedan najprepoznatljivijih albuma u povijesti.

NAJLJEPŠI OMOTI

5.  BRUCE SPRINGSTEEN – BORN IN THE U.S.A.

Bruce Springsteen i omot za njegov “Born in the U.S.A.” je totalno usklađen sa albumom. Toliko ljepote, osjećaja, emocija da sam ga jednostavno morao uvrstiti u svojih top 5.

4. THE BEATLES – SGT. PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND

Uz slavnu četvorku na albumu The Beatlesa “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” našla se još i poneka osoba. Stvaranje ovog umjetničkog djela iznosilo je 3000 funti (preko 50000 funti u današnjoj vrijednosti), što je puno više od bilo kojeg drugog omota u to vrijeme. Na njemu se nalazi ukupno 87 individua – što osoba, što likova, što raznih predmeta. Možeš li ih nabrojati sve?

Oni su odabrani s kolektivnog popisa koji su sastavili John, Paul, George, Peter Blake, Jann Haworth i londonski trgovac umjetninama Robert Fraser. U nastojanju da se izbjegne bilo kakva ozbiljna kontroverza, Isus Krist i Adolf Hitler ocijenjeni su neprikladnima za uključivanje, dok su drugi izbori, poput Mahatme Gandhija i Lea Gorceyja, uklonjeni iz različitih razloga. Svojom odsutnošću također se ističe Elvis Presley, koji je, kasnije je rekao Paul McCartney, bio “previše važan i predaleko iznad ostalih da bi se uopće mogao spomenuti”.

Predstavljamo sve ostale koji su se pojavili na omotu:

1: Sri Yukteswar Giri

2: Aleister Crowley

3: Mae West

4: Lenny Bruce

5: Karlheinz Stockhausen

6: WC Fields

7: Carl Jung

8: Edgar Allan Poe

9: Fred Astaire

10: Richard Merkin

11: Vargasova djevojka

12: Leo Gorcey

13: Huntz Hall

14: Simon Rodia

15: Bob Dylan

16: Aubrey Beardsley

17: Sir Robert Peel

18: Aldous Huxley

19: Dylan Thomas

20: Terry Southern

21: Dion DiMucci

22: Tony Curtis

23: Wallace Berman

24: Tommy Handley

25: Marilyn Monroe

26: William Burroughs

27: Šri Mahavatara Babaji

28: Stan Laurel

29: Richard Lindner

30: Oliver Hardy

31: Karl Marx

32: HG Wells

33: Sri Paramahansa Yogananda

34: Lutkana od voska za frizere br.1

35: Stuart Sutcliffe

36: Lutka od voska za frizere br.2

37: Max Miller

38: Sitna djevojka br.1

39: Marlon Brando

40: Tom Mix

41: Oscar Wilde

42: Tyrone Power

43: Larry Bell

44: Dr. David Livingstone

45: Johnny Weissmuller

46: Stephen Crane

47: Issy Bonn

48: George Bernard Shaw

49: HC Westermann

50: Albert Stubbins 

51: Šri Lahiri Mahasaya

52: Lewis Carroll

53: TE Lawrence

54: Sonny Liston

55: Sitna djevojka br.2

56, 57, 59 i 60: voštani modeli The Beatlesa

58, 71 i 73: Shirley Temple

61: Albert Einstein

62, 63, 64 i 65: The Beatles

66: Bobby Breen

67: Marlene Dietrich

68: Mohandas Karamchand Gandhi

69: Legionar iz Kraljevskog pomoćnog reda bivola

70: Diana Dors

72: Lik bake od tkanine

74: Meksički svijećnjak Tree Of Life

75: Televizijski prijemnik

76, 77 i 78: kameni likovi

79: Trofej

80: Lutka Lakshmi

81: Narednik Koža bubnja paprike

82: Nargila

83: Baršunasta zmija

84: Kip Fukusuke

85: Kamena figura Snjeguljice

86: Vrtni gnom

87: Tuba

3. MARVIN GAYE – I WANT YOU

Sve naslovnice Marvina Gayea na neki su način umjetnička djela, ali slika “Sugar Shack” Ernieja Barnesa, koji krasi naslovnicu “I Want You”, jedina je koja trenutno visi u muzeju.

2. LED ZEPPELIN – LED ZEPPELIN

Nekako je slika gorućeg zračnog broda koji je izbio u plamenu samo nekoliko trenutaka prije nego što je pao na tlo i odnio desetke života savršen vizualni uvod u debitantsko remek djelo Led Zeppelina.

Ovaj crno-bijeli prikaz katastrofe u Hinderburgu postao je jedna od neizbrisivih slika u hard rocku.

1. LED ZEPPELIN – IN THROUGH THE OUT DOOR

Na prvom mjestu ponovo imamo Led Zeppelin. Omot za njihov album “In Through the Door” dizajnirao je Hipgnosis (najpoznatiji po svom radu na omotu za album Pink Floyda “Dark Side of the Moon”), a izvorno je objavljen u šest različitih varijacija. Svaka varijacija omota napravljena je kao perspektiva pogleda svakog od šest ljudi u baru. 

Stvarni bar, temeljen na Old Absinthe House u New Orleansu, izgrađen je u filmskim studijima Shepperton u Londonu.

Šest varijacija omota označeno je od A do F, a slovo za svaku tiskano je bijelo na kralježnici omota, krajnje lijevo. Osim toga, na svakoj fotografiji prednjeg omota nalazi se obrisana mrlja boje. To se odnosi na malo poznatu činjenicu da ako obrišete crno-bijeli unutarnji rukav vlažnom krpom, on će se trajno pretvoriti u boju (samo izvorna izdanja, ponovna izdanja ne mijenjaju boju).

A-RUKAVI

Prednji dio rukava A je pogled na čovjeka na vratima. Straga je pogled na Afroamerikanku koja se smije. Brineta s džuboksa jedini je promatrač koji nije vidljiv u ovoj kombinaciji.

Prednji dio rukava B je pogled na plavušu, a stražnji dio s pogleda svirača klavira. Svih šest promatrača može se vidjeti u ovoj kombinaciji.

B-RUKAVI

Prednji dio rukava B je pogled na plavušu, a stražnji dio s pogleda svirača klavira. Svih šest promatrača može se vidjeti u ovoj kombinaciji.

C-RUKAVI

Prednji dio rukava C je pogled barmena (primijetite da se krećemo u smjeru kazaljke na satu oko šanka), a stražnji dio je pogled na brinetu uz džuboks. U ovoj su kombinaciji vidljiva samo tri promatrača.

D-RUKAVI

Prednji dio rukava D je pogled Afroamerikanke, stražnji dio je pogled muškarca na vratima (koji bi stoga trebao izgledati isto kao prednji dio rukava A). Opet, kao po rukavu A, brineta pored džuboksa nije vidljiva.

E-RUKAVI

Prednji dio rukava E sada je iz pogleda svirača klavira, dok je stražnji dio pogled na plavušu (dakle, u teoriji, isto što i prednji dio rukava B). Ovdje je vidljivo svih šest promatrača.

F-RUKAVI

Prednji dio rukava F sada se pomaknuo do brinete pokraj džuboksa, a stražnji dio ponovno je došao do pogleda barmena (koji je isti kao i prednji dio C). U ovoj su kombinaciji vidljiva samo tri promatrača.

Zanimljiv koncept. Storm Thorgerson prisjeća se u svojoj knjizi Oko oluje: „Kvaliteta sepije trebala je dočarati nespecifičnu prošlost i omogućiti da se potez kistom po sredini bolje iscrta u boji i tako napravi kontrast. Ovaj isti potez četkom bio je poput zamaha brisača po mokrom vjetrobranu, poput lizanja svježe boje po izblijedjeloj površini, novi izgled stare scene, što nam je Led Zeppelin rekao o svom albumu; malo svježe boje, prema Led Zeppelinu, i glazba na ovom albumu… Nekako se povećao u proporciji i postao šest gledišta istog čovjeka u baru, što je vidjelo još šest likova”.

Zanima me i vaše mišljenje stoga slobodno možete kritizirati moj top 5 određene skupine albuma, ili ih pohvalite. Također, napišite što ste primjetili ili koji vam je omot ostao u sjećanju.

U sljedećem članku vratit ćemo se u 50-te te ću pisati o zanimljivostima iz toga razdoblja. 

U međuvremenu, ukoliko ste u blizini dućana navratite na druženje, razgovor, kavu, novi primjerak vinila…  Ukoliko niste u blizini, bacite pogled i na ostale tekstove u Čitaonici.

Isto tako posjetite našu Facebook ili Instagram stranicu i priključite se raspravi o trenutim temama koje se tamo vode. 

Do sljedećeg puta uživajte u glazbi. Pogotovo sada kada je zahladilo, uvucite se pod dekicu, stisnite se uz voljenu osobu, pustite svoju omiljenu ploču, natočite čašu vina ili nečeg toplog i guštajte u analognom zvuku.

Vaš Toni

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix