Košarica

0

Glazbena razglednica

LP ILI CD, PITANJE JE SAD

analogni zvuk trgovina, gramofonske ploče trgovina, gramofonske ploče zagreb

Dragi čitatelju,

Nakon našeg zadnjeg članka o rijetkim i vrijednim gramofonskim pločama pokrenula se rasprava o objavljenoj najskupljoj ploči i je li zapravo riječ o CD-u.

Naime, kao što je bilo govora u članku, hip hop grupa Wu-Tang Clan snimila je album Once Upon a Time in Shaolin, ali ga je tiskala u samo jednom primjerku. Taj primjerak albuma kupio je za 2 milijuna $ kontroverzni glavni izvršni direktor Turing Pharmaceuticals Martin Shkreli.

Nakon što je Shkreli optužen za prijevaru s vrijednosnim papirima i osuđen na 20 godina zatvora, federalci su, između ostalog, zaplijenili i kupljeni album.

Suosnivač Wu-Tang Clana, Robert Fitzgerald Diggs RZA, izjavio je kako žali što je album prvobitno prodan Shkreliju te je rekao da je album bio u krivim rukama. Bend je donirao većinu zarade od albuma raznim dobrotvornim organizacijama.

Da odmah razriješimo misteriju, u mnogim se izvorima navodi kako se radi o LP-u ili se samo navodi “album”, no ne i vrsta nosača zvuka. Međutim, na malo razočaranje, nakon podosta istraživanja ustanovili smo kako je zapravo riječ o dvostrukom CD-u.

Ispričavamo se na krivom navodu u prijašnjem članku. Zeznuli smo i sada to želimo ispraviti.

ZAŠTO SAMO JEDAN PRIMJERAK?

Once Upon a Time in Shaolin objavljen je 2015. godine kao sedmi studijski album grupe Wu-Tang Clan. Na dvostrukom albumu, koji sadrži 31 pjesmu, su u tajnosti radili 6 godina, a odlučili su ga tiskati u samo jednom primjerku. Kupac je bio obavezan potpisati ugovor u kojem se obvezao da album neće objaviti javnosti prije 2103. godine.

Željeli su napraviti jedinstveni kolekcionarski primjerak koji će biti vrednovan kao unikatna umjetnina jer su smatrali da se glazba jako podcjenjuje u ovo digitalno doba te se ne tretira kao druga umjetnička djela.

I sam izgled albuma je svojevrsna umjetnina. Dizajnirana od strane umjetnika Yahya Rouacha, vanjska ručno izrezbarena poniklana kutija s kožnom unutrašnjosti sadrži kutiju od dragulja u kojoj se nalaze sami CD-i.

Uz album dolazi i knjiga kožnog uveza od 174 stranice koja sadrži bilješke ispisane na pozlaćenom pergamentu, tekstove pjesama i anegdote vezane za pjesme.

ALBUM PONOVO PRODAN ZA ENORMAN IZNOS, A NAJAVLJEN JE I FILM

Nakon što je Shkreli osuđen te je album zaplijenjen, vlada je dobila dopuštenje prodati ga.

2021. godine album je ponovo prodan i to za 4 milijuna $, a kupio ga je PleasrDAO, kolektiv koji je postojao manje od godinu dana, ali je već izgradio reputaciju za kupovinu jako poznatih i kulturno značajnih digitalnih djela.

Album su kupili s ciljem da njegov sadržaj učine dostupnim za slušanje, no za to će se tek trebati izboriti budući da su i oni vezani ugovorom koji je vezao i prvog kupca – album ne smije biti pušten u javnost sve do 2103. godine.

Ovu kontroverznu priču oko jedinstvenog albuma Netflix je odlučio pretočiti u film kojeg bi trebao režirati Paul Downs Colaizzo, a uz Plan B, produkcijsku kuću Brad Pitta, producent će biti sam RZA.

Nažalost, zbog ugovora, niti u filmu nećemo imati prilike čuti pjesme s albuma tako da ćemo za to ipak morati pričekati još 80-ak godina.

Malo mi je žao što se ipak ne radi o nama najdražem nosaču zvuka, ali bez obzira na to moram priznati da mi je izuzetno drago da je glazbeni album postigao tako veliku vrijednost, koliko god cijela priča bila apsurdna.

Vaš Toni

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix