Košarica

0

Glazbena razglednica

IMENA LUDA NALAZE SE SVUDA / 3. DIO: SVIJET

analogni zvuk trgovina, gramofonske ploče trgovina, gramofonske ploče zagreb

Dragi čitatelju,

Nakon što sam pisao o imenima bendova na području bivše Juge i na području Europe, ovaj zadnji dio članka biti će van granice našeg kontinenta, sa pregršt dobrih glazbenika i bendova. Pa krenimo redom.

AC/DC

Značenje ovog imena je “Alternating Current/Direct Current” (izmjenična struja/jednosmjerna struja). Upravo jedan takav znak AC/DC bio je na šivaćoj mašini Angusove sestre Margaret Young. 

Nakon što im je dala prijedlog za ime i objasnila značenje i svrhu stroja, odnosno da je za njegov rad moguće koristiti i jednu i drugu struju, ekipi se to učinilo kao prikladan naziv za njihov novi bend s obzirom na glazbu koju sviraju. 

No, Margaret nije samo zaslužna za ime benda. Angusu je za oko zapeo i školski kostim koji je šivala, a koji je na kraju postao i njegov zaštitni znak, ali i zaštitni znak benda.

Našu ponudu AC/DC-a možete naći ovdje.

AEROSMITH

Joeya Kramera, suosnivača i bubnjara Aerosmitha, mnogi smatraju glavnim i odgovornim za ime benda.

Joey je došao na ideju za ime benda još dok je išao u srednju školu. Sve je krenulo kada je slušao album Harryja Nilssona Aerial Ballet te se u jednom trenutku sa društvom krenuo igrati sa riječi “aerial”. 

“Aerial” je nekako na kraju prešao u “aero”, a predlagale su se riječi kao “Aeromind”, “Aerostar”… Aero-ovo, Aero-ono, dok netko nije rekao “smith” – Aerosmith!

Joey je već tada znao da je to to – ime Aerosmith se od toga dana nalazilo u svakoj njegovoj bilježnici, knjizi… Na pitanje ostalih što mu to znači njegov odgovor je glasio: “Kada završim srednju školu, osnovat ću rock ‘n’ roll bend, i tako će se zvati. I bit ćemo veliki i slavni”. To mu je i pošlo za rukom.

Našu ponudu Aerosmitha možete naći ovdje.

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL

Ime benda došlo je iz tri različita izvora koje su članovi spojili u jednu cjelinu.

Creedence je bilo ime jednog od prijatelja Toma Fogertyja, a pretpostavlja se da se radi o Credenceu Newballu.

Clearwater su uzeli iz reklame za pivu, kompanije Olympia Beer.

Revival je bio naziv koji je najavio povratak rock ‘n’ rollu 50-ih i povratak glazbi nakon burnog razdoblja Vijetnamskog rata.

Našu ponudu Creedence Clearwater Revivala možete naći ovdje.

THE DOORS

Jim Morrison i društvo su svome bendu nadjenuli ime prema naslovu knjige američkog vizionara i književnika Aldousa Huxleya.

Njegova knjiga zvala se The Doors of Perception (Vrata percepcije), a početni dio naslova ostao je zauvijek upisan u povijest glazbe kao ime grupe iz L.A.-a.

“Kad bi se vrata percepcije očistila, sve bi se čovjeku činilo onakvim kakvo jest: beskonačno”.

Našu ponudu Doorsa možete naći ovdje.

GUNS N ROSES

Priča o nastanku imena benda je kratka, ali ovaj bend ipak zaslužuje biti na listi.

Nakon što su se raspala dva benda – Hollywood Rose i LA Guns – članovi su osnovali sasvim novi bend i spojili zajedno ta imena.

Našu ponudu Guns n Rosesa možete naći ovdje.

GREEN DAY

Ukoliko ste pomislili da je značenje imena vezano uz marihuanu, imali ste potpuno pravo. Green day izraz je za svakodnevno pušenje trave. 

Sam frontman Billie Joe Armstrong je to potvrdio u jednom intervju. Na konstataciju novinara: “Uvijek sam mislio, možda je to urbani mit, da se radi o travi”, Armstrong je odmah potvrdio: “Apsolutno se radilo o travi”.

KISS

Uz ime ovog benda veže se jedna kontroverzna glasina, a ta je da je samo ime skraćenica za sotonistički naziv ‘Knights in Satan’s Service’ (vitezovi u službi Sotone). Gene Simmons prilikom jednog svog intervjua izjavio je da se ponekad znao zapitati kakav je to okus ljudskog mesa, ne iz želje da ga proba nego iz čiste znatiželje. Novinaru koji je s njim radio interviu ta rečenica je bila dovoljna da njega i bend prozove sotonistima. 

Premda mnogi bendovi ne vole kada se oko njihovog benda pojavi lažna informacija i svim silama pokušavaju se opravdati i dokazati suprotno, sa Kissom nije bilo tako. Oni su jednostavno to pustili jer su vjerovali da će im to donijeti još veći publicitet.

Paul Stanely, jedan od osnivača, je poželio da imaju ime koje će biti dvosmisleno. Jednom prilikom tijekom vožnje u autu, Criss je spomenuo da je bio u bendu imena Lips, na što je asocijacijom predloženo ime Kiss. Time su dobili i savršen dvosmisleni naziv za ime benda – je li poljubac romantični ili smrtonosni, na vama je da odlučite.

Našu ponudu Kissa možete naći ovdje.

LYNYRD SKYNYRD

Može se reći da priča oko imena ovog benda ima obrat od omraženosti do ljubavi te da usprkos lošem početku, ima sretan kraj.

Naime, članovi benda pohađali su školu u kojoj je tjelesni odgoj predavao profesor Leonard Skinnera koji je blago rečeno mrzio rock glazbu i sve vezano uz nju. Učenici koji su slušali rock, odijevali se tako, imali dugu kosu, bili su na tapeti profesora. Vršio je teror nad njima, slao ih ravnatelju, davao im loše ocjene i slično. Mnogi od učenika su čak napustili školu ili se prebacili u neku drugu, a kao razlog odlaska naveli baš tog profesora. 

Članovi benda, prilikom odabira imena, sjetili su se svog omraženog profesora i odlučili po njemu nazvati bend. U strahu od mogućih pravnih posljedica malo su izmijenili ime, premda su zbog toga u puno navrata morali objašnjavati pravilni izgovor imena – izgovara se ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd. 

No, priča ima i obrat te sretan kraj. Ironično, omraženi profesor je s vremenom postao fan grupe, a unutrašnjost jednog njihovog albuma krasila je njegova slika. Čak im je prepustio i autorska prava bez ikakvih uvjeta. Na kraju su zavoljeli jedni druge i postali prijatelji.

NICKELBACK

Ovaj bend je uspio, osim ogromnog uspjeha, dobiti i titulu najomraženijeg benda na svijetu. I oni su, kao i Nirvana, započeli kao cover band s imenom Village Idiots, a kako u počecima zarada od svirki nije bila dovoljna za preživljavanje, ekipa je uz svirku radila i ostale poslove. 

Član benda Mike Kroeger je radio u Starbucksu i neprestano bi kupcima govorio “Here’s your nickel back.” (evo natrag novčić/evo vaš kusur). Toliko je puta izgovorio tu rečenicu da je tu frazu uzeo i za ime benda.

NIRVANA

Kurt je obožavao glazbu, a jedan od njegovih prvih bendova bio je Sellouts koji je osnovao sa prijateljem Kristom Novoselićem. 

Sellouts je bio tribute bend Creedence Clearwater Revivala, a nakon raspada benda odlučili su osnovati novi bend sa željom da sviraju iz gušta, a ne iz želje da postanu popularni. No, Kurtu to nije uspjelo što je na kraju i dovelo do tragičnog događaja jer se nije mogao nositi sa svim tim stvarima koje su ga okruživale.

Dao nam je nešto predivno u svojim pjesmama i glazbi, ali izgubili smo njega. On je zaslužan i za ime benda. Želio je neko lijepo ime pa se zbog toga odlučio za Nirvanu. Značenje riječi Nirvana je stanje u kojem nema ni patnje, želje, ni osjećaja sebe, a subjekt je oslobođen učinaka karme i ciklusa smrti i ponovnog rođenja. Ona predstavlja konačni cilj budizma.

RAMONES

Kada bi želio izbjeći gužvu, novinare, obožavatelje, kod prijava u hotele Paul McCartney koristio bi pseudonim Paul Ramone. Upravo to bila je inspiracija za ime benda Ramones.

Članovi benda su uz novonastalo ime benda odlučili promijeniti i svoja imena. Tako su sa imenom benda novi identitet dobili i pjevač Joey Ramone pravim imenom Jeffrey Hyman, gitarist Johnny Ramone originalno John Cummings, bas-gitarist Dee Dee Ramone ili Douglas Colvin i bubnjar Tommy Ramone odnosno Tamás Erdélyi. 

Moram priznati da sam ja, dok nisam saznao ovaj podatak, bio uvjeren da su braća. A vi?

Našu ponudu Ramonesa možete naći ovdje.

Ukoliko vi imate zanimljivu priču vezanu za ime nekoga benda, podijelite je sa nama. Pišite nam u komentarima na Facebooku ili Instagramu

Vaš Toni

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix