Košarica

0

Glazbena razglednica

IMENA LUDA NALAZE SE SVUDA / 2. DIO: EUROPA

analogni zvuk trgovina, gramofonske ploče trgovina, gramofonske ploče zagreb

Dragi čitatelju,

U prošlom članku pisao sam o nastanku imena bendova na području bivše Juge, ali u ovome nastavku izlazimo izvan tih granica. No, ipak nećemo odlutati baš kilometrima daleko. Za ovaj drugi dio zadržati ćemo se u Europi.

Kad smo već na Europi, znate li možda kako je naš kontinent dobio ime?

Pretpostavlja se da je za ime zaslužna grčka mitologija i jedna od Zeusovih ljubavnica koja se zvala Europa, kći kralja Agenora i njegove žene Telefase.

Mit kaže da je jedne noći sanjala da se dvije žene prepiru oko imena. Žene su predstavljale kontinente, a u snu je jedna od žena – Azija – rekla kako je ona majka i posjednica Europe, a druga je, neimenovana žena, rekla da će Zeus njoj dati Europu.

Naravno, postoji i jedno manje mitsko objašnjenje za podrijetlo imena, a to je da dolazi od semitske riječi “ereb” što znači zalazak sunca.

No, vratimo se mi na europske bendove.

THE BEATLES

Beatlesi su promijenili više imena dok nisu došli do onoga po kojem su prepoznati kao glazbene ikone. Postoje razne teorije o tome kako su Beatlesi dobili ime. Sami članovi to nikada nisu točno objasnili, a Lennon je često davao različite duhovite odgovore na to pitanje.

U jednom je intervjuu rekao kako mu je ime došlo u viziji u kojoj se pojavio čovjek na piti u plamenu i rekao mu da je on Beatles sa “a”. Usput rečeno, Flaming pie (pita u plamenu iliti goruća pita) je također i 10. studijski solo album Paula McCartneya.

U drugom intervjuu je Lennon rekao da su namjerno promijenili sricanje riječi zbog duhovitosti – izgovorom ime znači “bube”, ali kod čitanja se zapravo radi o riječi “beat – takt / ritam”.

Beatlesov publicist Derek Taylor dao je pak sasvim drugu teoriju o nastanku imena. Prema njegovim izjavama, bend je dobio ime po filmu Divljak, u kojem je glavnu ulogu imao Marlon Brando, a igrao je lik koji je članove svoje bande zvao “young beetles – mlade bube”.

No, za tu se teoriju smatra da nema previše smisla, budući da je taj film u UK bio zabranjen do 1967., a Beatlesi su ime odredili ranih 60-ih.

Bez obzira na to kako su se i zašto odlučili na ime, Beatlesi su bili i ostali glazbene legende.

Našu ponudu Beatlesa možete naći ovdje.

BLACK SABBATH

Ovaj legendarni bend prvotno se zvao Earth, a njihova prva pjesma Black Sabbath.
Kada je ekipa saznala da već postoji bend koji se zove Earth, odlučili su se na promjenu imena te su bend nazvali po svojoj prvoj pjesmi.

Našu ponudu Black Sabbatha možete naći ovdje.

DIRE STRAITS

U žargonu je njegovo značenje “u škripcu”. Bendu je ime dao cimer bubnjara, a to ime je izabrao jer su članovi benda u početku karijere bili u teškoj financijskoj situaciji.

Našu ponudu Dire Straitsa možete naći ovdje.

DURAN DURAN

Jane Fonda, u znanstveno-fantastičnom filmu Barbarella, je toliko očarala Nicka Rhodesa, klavijaturistu i osnivača benda, da je nakon gledanja filma odlučio promijeniti ime benda.

Bend se do tada zvao Rum Runner, po omiljenom noćnom klubu ekipe iz benda. Ime Duran Duran nadjenuo je po glavnom negativcu iz filma, dr. Durand Durandu.

Našu ponudu Duran Durana možete naći ovdje.

IRON MAIDEN

Iron maiden okrutna je sprava za mučenje iz 19. stoljeća. Bila je to kutija dovoljno velika da primi čovjeka, sa sklopivim vratima načičkanim oštrim željeznim šiljcima. Kada su se vrata zatvorila, šiljci su bili zabijeni u tijelo žrtve koja je tamo ostavljena da umre u strašnim mukama.

Za ime često pripisuju zasluge basistu Steve Harrisu koji je navodno bio inspiriran filmom Čovjek sa željeznom maskom, koji ga je podsjetio na srednjovjekovnu spravu za mučenje. Ime svakako odgovara njihovom žanru.

Našu ponudu Iron Maidena možete naći ovdje.

OASIS

Priča vezana o imenu ovoga benda kaže da je glavni gitarist i vokal Noel kao mlad bio dio ekipe koja je radila na turneji benda Inspiral Carpets.

Upravo je sa te turneje Noel sačuvao plakat i zalijepio ga na zid svoje sobe. Mjesto održavanja tog koncerta bilo je Oasis Leisure Center. Kada je sa bratom osnovao bend predložio je da mu daju ime Oasis.

PINK FLOYD

Tea Set, kako su se prvotno zvali, odlučili su se na promjenu imena nakon što su saznali da postoji još jedan bend tim imenom.

Jedan od osnivača grupe, Syd Barrett, obožavao je blues pjevače Pinka Andresona i Floyda Councila. Gledajući svoju kolekciju ploča ugledao je na polici njihove albume, spojio njihova imena i dobio novo ime benda.

Našu ponudu Pink Floyda možete naći ovdje.

RAMMSTEIN

Njemački metal bend ime je dobio po američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj iznad koje su se 1988. tri talijanska mlažnjaka sudarila, pri čemu je život izgubilo 70 ljudi. Njihova prva pjesma Rammstein govori o toj tragediji.

Zbog dodatnog “m” u imenu, Rammstein se prevodi na engleski kao “ramming stone / nabijajući kamen”.

THE ROLLING STONES

Kao i mnoge druge britanske grupe koje su nastale u tom vremenu, i ova je bila pod utjecajem američkog R’n’B-a. Ime grupe su odabrali prema blues pjesmi koju je 1948. godine snimio Muddy Waters.

Našu ponudu Rolling Stonesa možete naći ovdje.

SPANDAU BALLET

Iako ime zvuči lijepo, njegovo značenje je posve suprotno. Postoje dvije verzije o značenju njihova imena i obe su vrlo crne.

Prema jednoj verziji, fraza se odnosi na trzave pokrete nacističkih ratnih zarobljenika obješenih u zatvoru Spandau. Budući da je Spandau bio i proizvođač nacističkih mitraljeza, prema drugoj verziji fraza se odnosi na pokrete koje su vojnici radili kako bi izbjegli metke koji su bili ispaljivani po njihovim nogama ili na trzanja žrtava mitraljeske paljbe u njihovim zadnjim trenucima života.

Možda ni sami članovi nisu bili svjesni značenja te fraze, ali odabrali su to kao svoje ime zbog grafita u jednom noćnom klubu u Berlinu, na kojem je pisalo “Rudolf Hess, sasvim sam, pleše Spandau Ballet.”

Hess je bio pomoćnik Adolfa Hitlera koji je odsluživao zatvorsku kaznu u zatvoru Spandau, bio je ujedno i posljednji nacist u tom zatvoru, a nakon njegove smrti taj dio zatvora je u potpunosti uništen da ne bi postao neonacisticko svetište.

Našu ponudu Spandau Balleta možete naći ovdje.

SIMPLY RED

Grupa je osnovana 1985. godine u Manchesteru, a prvobitan naziv benda bio je Red po nadimku frontmena Micka Hucknalla koji je dobio zbog svoje crvene kose.

Kada su se dečki prijavljivali za svirku u jednom obližnjem lokalu, uz glasnu muziku u pozadini, poprilično nagluh vlasnik lokala nekoliko puta je tražio da ponove ima benda jer nije dobro čuo. Već pomalo isfrustrirani članovi benda su vikali “Red, simply Red” pokazujući na kosu Micka. Nakon nekog vremena vlasnik je shvatio što mu pokušavaju reći i najavio ih kao Simply Red, a tako su ostali i do danas.

Našu ponudu Simply Reda možete naći ovdje.

QUEEN

Iako drugi članovi benda nisu bili sigurni u izbor imena, Freddie je inzistirao na njemu.

U više navrata je izjavio: “Očito je vrlo kraljevski i zvuči sjajno. To je snažno ime, vrlo univerzalno i neposredno. Svakako sam bio svjestan homoseksualnih konotacija, ali to je samo jedan aspekt tog imena.”

Našu ponudu Queena možete naći ovdje.

UB40

Članovi su nadjenuli bendu ime prema obrascu UB40 koji se daje ljudima koji traže naknadu za nezaposlene u Britaniji.

Našu ponudu UB40 možete naći ovdje.

U2

Više je tumačenja i pretpostavki za nastanak imena, ali sam Bono se nikada nije izjasnio oko toga. Neki tvrde da je bend sastavio popis od deset imena i glasao, a U2 je bio favorit.

U2 je bio američki špijunski avion, korišten tijekom 1950-ih i ranih 60-ih. Moguće da je to ime predloženo jer se zrakoplov U2 srušio četiri dana prije rođenja Bona. Također je moguće da je to ime bilo predloženo iz istog razloga kao i kod UB40 – U2 je obrazac za nezaposlene u Irskoj. A još jedno objašnjenje je to da je U2 nastao kao igra riječi koja koja sugerira na “ti također” odnosno “vas dvoje”, a koja ujedinjuje bend i publiku u jednu cjelinu.

Bono je rekao kako nikad nije mario za ime i nikada ga nije povezivao s verbalnom igrom riječi kao ni s obrascem za nezaposlene.

Zanimljivo je i to kako je Bono dobio svoj nadimak. Rođen kao Paul David Hewson, Bono Vox je nadimak dobio od svog dobrog prijatelja Gavina Fridayja Guggija. Nadimak dolazi od istoimenog dućana sa slušnim aparatima. Naime, Bono je tako glasno znao pjevati da ga je Guggi zezao da mu se čini kao da pjeva gluhima.

Premda mu se u početku nadimak nije sviđao i smetalo ga je kada su ga tako zvali, kada je saznao da mu je latinsko značenje “dobar glas”, prihvatio je nadimak. Kasnije ga je skratio na Bono.

Našu ponudu U2 možete naći ovdje.

Koja vam se priča o nastanku imena čini najzanimljivija? Pišite nam u komentarima na Facebooku ili Instagramu

Vaš Toni

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix