Košarica

0

Zvučna udica

GLAZBENICA TJEDNA: ELIS LOVRIĆ

analogni zvuk trgovina, gramofonske ploče trgovina, gramofonske ploče zagreb

Hej!

U našem dućanu volimo ugostiti umjetnike, a baš kao i Maja Posavec, naša nova gošća bila je kantautorica i glumica Elis Lovrić, koja je izgradila svoj jedinstveni poetsko-glazbeni izričaj pjevajući autorske pop pjesme na labinjonskoj cakavici, najstarijem hrvatskom dijalektu u Istri.

Elis je na korak do svog prvog vinilnog izdanja, a u našem nas je dućanu upoznala sa svojim trećim studijskim albumom „Kanat od mora“ kojeg prati knjiga poezije kvadratnog oblika. Elis se šali da je to namjerno tako osmislila kako bi njena glazba rasla kao ruska babuška, od CD-a preko knjige do LP-a!

U svojim je izvedbama veoma sugestivna i iako je mnogi ne mogu posve razumjeti, itekako mogu osjetiti njenu emociju na koncertima. Labinjonska je cakavica od 2019. službeno dobila titulu zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a Elis je njena prava ambasadorica.

KANAT OD MORA

„Kanat od mora“ postoji u meni od 2015. godine kad sam ga izvela prvi put kod špine u Labinu. Sad je ugledao svjetlost dana u obliku CD-a i ovako kvadratne knjige. Iza nje nedostaje još nešto veće kvadratno, jedna gramofonska ploča, vinilka, i onda se ja radujem kao dijete kad staviš prvo CD, onda knjigu, pa vinilku“, objašnjava Elis i gestikulira rukama uz osmijeh.

ŠTO VOLI ELIS?

„Volim Tinu zato što pleše!“ govori i zaustavlja se jer joj je u oko upala atraktivna naslovnica Tine Turner i njezinog „Livea“ na dvostrukom vinilu iz 1988. Na pitanje bi li i ona obukla za nastup sličan kožni crveni kostim, Elis odgovara potvrdno! „Možda i uskoro isfuram nešto ovakvo, samo mi treba takva griva!“ (smije se!)

ŠTO JE ODABRALA?

Elis je prošetala našim dućanom i zastala kod police s pločama Mikea Oldfielda. Odabrala je vinil „The Complete Mike Oldfield“, njegovu kompilacijsku ploču iz 1985.

„Ako se ne varam, ovdje je Moonlight Shadow, a to je bio ogroman hit koji sam obožavala slušati. Toliko mi je bilo toliko krasno da je poslije moj brat morao kupiti „Tubular Bells“ i to sam sve znala napamet! Znala sam otpjevati svaku dionicu iz „Tubular Bellsa“! Očito sam tada učila aranžiranje! Da, na „Tubular Bells“ i na“Equinoxeu“ Jean Michaela Jarrea!

AKO MOGU POGRIJEŠITI SIMON & GARFUNKEL…

„Nažalost, ovdje nema te ploče, ali jako volim koncert u Central Parku Simona & Garfunkela jer tamo ima jedna pjesma gdje je on nešto pogriješio i onda su stali s gitarama i krenuli ispočetka! Publika je poludjela od sreće na tu nekakvu grešku i tada sam shvatila koliko može biti lijepo i humano, zapravo predivno napraviti neki zez i pretvoriti ga u nešto što je prednost, a nikakva greška.“

Njihov legendarni nastup u Central Parku održan je 19. rujna 1981., a objavljen je sljedeće godine kao njihova prva live ploča. Procijenjeno je da je na koncertu bili 48 500 ljudi.

POČETAK TRADICIJE

Na centralnoj polici našeg dućana počeli smo skupljati autograme naših prijatelja glazbenika. Upravo je Elis prva ucrtala svoj potpis i, nadamo se, započela jednu novu tradiciju kojoj se izrazito veselimo!

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix