Košarica

0

Zvučna udica

GLAZBA ZA SVA OSJETILA

"analogni zvuk trgovina", gramofonske ploče trgovina", "gramofonske ploče zagreb".

Hej!


Ako je ovaj tekst stigao do tebe, to znači da si zacijelo ljubitelj glazbe! U seriji tekstova koje ćemo objavljivati na stranici analogni-zvuk.hr neću pisati samo o prodavaonici gramofonskih ploča nego i o zanimljivostima iz područja glazbe.

Analogni zvuk nije samo prodavaonica gramofonskih ploča. Vlasnik Toni Suman i njegova supruga Tatjana od ovog su prostora napravili pravi mali dnevni boravak Dubrave!

Za razliku od digitalnih izdanja, glazba na gramofonskim pločama u njihovom dućanu je opipljiva, a pritom svojim kupcima besplatno nude i kavu svog partnera Quahwa koja prostoru daje baš pravu atmosferu! Umjetnica Helena Šepl oslikala je unutarnji prostor i izlog, tako da cijelo iskustvo kreće od samog ulaza. U prostoru su od samog početka zamišljene i izložbe lokalnih umjetnika, stoga ako se prepoznaješ u ovom opisu, slobodno se javi na info@analogni-zvuk.hr i pošalji pregled svojih radova i kratku biografiju!

Trenutno su izloženi moji crteži tušem, portreti glazbenika i likovi inspirirani pjesama, koje sam počela izrađivati prije godinu dana pod imenom Mokra lokna.

S obzirom na to da je slogan Analognog zvuka „Glazba za sva osjetila“, ona se u pravom smislu proteže kroz mnoga osjetila na adresi Dubrava 31.

SVESTRANI UMJETNICI

Iako je dugo bilo uvriježeno mišljenje da bismo trebali imati samo jednu karijeru (posebno ako smo se godinama usavršavali u jednom smjeru), danas se konačno prihvaća svestranost. Razvijanje vještina događa se vježbanjem i neprestanim usavršavanjem, a dokazano je kako je postavljanje u nepoznatu okolinu vrlo važno za izgradnju ličnosti.

Ako ćemo gledati umjetnike s naših prostora, valjalo bi spomenuti slovenske kantautore Vladu Kreslina i Zorana Predina, koji uz svoju glazbenu karijeru grade i onu književnu. Predin je odnedavno prozaist koji je nastupio i na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu. Zrinka Posavec se, uz svoju karijeru world music glazbenice, sve više prepoznaje i kao pjesnikinja snažnog feminističkog glasa.

Od glumaca izdvajam njenu sestru Maju Posavec i veterana Radu Šerbedžiju koji imaju izgrađene i glazbene karijere.

Ivica Propadalo vođa je rock benda Teška industrija, ali i dizajner statue Porina. Svestrani umjetnik bavi se i dizajnom interijera. Kad smo kod dizajniranja, znaš li da Indira Levak također dizajnira namještaj?

Glazbeni producent Igor Ivanović stoji iza mnogih hitova koje možemo čuti na radiju, ali posljednjih godina snima i videospotove. Davor Gobac često sinkronizira crtiće, a svi znamo i za njegov prepoznatljiv likovni izraz.

Olimpijska zvijezda, Usain Bolt, ima više zlatnih medalja od većine ljudskih bića. No, možda će sada u svoju torbu s trofejima dodati i nekoliko zlatnih ploča. Naime, sprinter s Jamajke nedavno je objavio svoj debitantski album „Country Yutes“.

Filmske zvijezde Kevin Bacon, Kiefer Sutherland, Jeff Bridges i Dennis Quaid također su i glazbenici s objavljenim albumima. Johnny Depp u filmskim pauzama nastupa kao gitarist i surađuje s mnogim poznatim glazbenim imenima (poslušaj kako zvuči u projektu The New Basement Tapes i pjesmu „Kansas City“ gdje je svirao novouglazbljene tekstove Boba Dylana). Hugh Laurie svirao je klavir i kao Dr. House, a ima objavljena dva albuma autorske glazbe. Posljednji album „Didn’t It Rain“ koncertno je promovirao u Domu sportova 2014. godine.

David Bowie posudio je svoj glas u video igri „Omikron: The Nomad Soul“, a ostvario je i niz cameo uloga u raznim filmovima. Elvis Presley, Barbra Streisand, Frank Sinatra i Lady Gaga imena su koja predobro poznajemo i kao glazbenike i kao glumce. Sasvim je očekivano da će se i mlade pjevačice na svjetskoj glazbenoj sceni u svojim počecima pojaviti i u glumačkim ulogama. Tako su krenule i Mandy Moore, Miley Cyrus, Selena Gomez. Britney Spears nažalost nije bila toliko uspješna u ovom pothvatu.

Kreativni duh je jedna prava pokretačka snaga koja ne bira sredstvo izražavanja. Čvrsto vjerujem da su svi ljudi kreativni, a da je sve samo stvar uvjerenja koje imaju i slobode koju se dopuštaju pri izražavanju svoje kreativnosti.

Vjerojatno sam puno imena izostavila u ovom tekstu, ali svakako se uključi u raspravu na našem Instagramu ili Facebooku ako ti još netko padne na pamet!

Puno pozdrava,

Ivana

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix