Košarica

0

Zvučna udica

CROSSOVER FENOMENI KAO KLASIKA ZA MASE

"analogni zvuk trgovina", gramofonske ploče trgovina", "gramofonske ploče zagreb".

Hej!

Biti umjetnikom znači mnogo stvari, ali jedna od njih zasigurno je hodanje linijom između kreativnog suvereniteta i rada na privlačenju publike. Nije lak zadatak, pogotovo ako je klasična glazba dio umjetničkog identiteta.

Svoje pratitelje na društvenim mrežama upitala sam o predrasudama prema klasičnoj glazbi, a najčešći odgovori bili su da je to dosadna glazba za starce i snobove. Zanemarim li Srebrna krila, Magazin i Josipu Lisac u svoje predškolsko doba, glazbeni razvoj započela sam u glazbenoj školi, zatim pjevajući klasičnu glazbu u domaćim i inozemnim zborovima i ansamblima. Publika nikad nije bila sazdana isključivo od „staraca“ ili „snobova“, a ni izvođači.

CROSSOVER NA NAŠIM PROSTORIMA

Mislim da smo svi u jednom trenu podijelili na svojim profilima 2Cellos kada je „Smooth Criminal“ u njihovoj izvedbi postao viralan. Ne znam puno o njima, nisam čitala njihovu biografiju, nisam pratila njihove privatne živote, ali do mene su svejedno stizale obrade koje su stvarali.

Nisu 2Cellos izmislili crossover na našem području. Međunarodnu karijeru crossover izvođača postigao je i Maksim Mrvica. Svojom je pojavom i dotad neviđenim izvedbama skrenuo pozornost čak i na klasičnu glazbu.

Nedavno sam bila u Tvornici kulture na prvoj večeri festivala Jazz.hr, na kojoj je nastupio Filip Novosel, a umjetnička direktorica festivala Lana Janjanin predstavila ga je kao vjerojatno jedinog crossover tamburaša u svijetu. Talentirani Novosel nije samo izvođač, već i skladatelj koji može itekako zakomplicirati stvari svojim aranžmanima.

ŠTO JE KLASIČNI CROSSOVER?

Što je onda po definiciji klasični crossover?

Prema Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji, to je glazbeni žanr na razmeđu klasične i popularne glazbe. Danas se, možda više nego ikad, trud i predanost itekako isplate. Izuzetan glazbeni proizvod može brzo dovesti do povećanja baze obožavatelja i privući pozornost ključnih imena čiji utjecaj može značiti prave stvari za jednog nepoznatog izvođača.

Ako je crossover način da se klasična glazba približi ljudima koji prije toga nisu imali prilike ili želje slušati klasičnu glazbu, meni je to sasvim u redu. Ponekad toliko dugo nosimo tijesne cipele da ne osjećamo odmah ugodu kada ih izujemo. Solistički klavirski koncerti Maksima Mrvice prije nekoliko godina bili su rasprodani i u Krapini i u Opatiji, a i Luka  Šulić i Stjepan Hauser nakon zajedničkog rada u 2Cellos objavili su solističke albume klasične glazbe.

Ovdje sam spomenula samo nekoliko naših izvođača, a ovom tekstu ne bi bilo kraja da sam pisala još o Andrei Bocelliju, Sari Brightman, Joshu Grobanu, Andréu Rieuu, Voces8, Davidu Garrettu i gomili drugih.

KLASIČNI STUDENI U ANALOGNOM ZVUKU

Analogni zvuk odlučio je da će kod njih studeni biti Klasični studeni. Na sve naslove klasične glazbe u dućanu i na webu kupci mogu ostvariti 30% popusta.

Klasična glazba ima puno više prednosti nego što misliš, ali na tebi je da ih otkriješ. Iskoristi dobro ovu priliku!

Puno pozdrava,

Ivana

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix