Košarica

0

Glazbena razglednica

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

gramofonske ploče

Dragi čitatelju,

Kažu da je čistoća pola zdravlja, a isto vrijedi i za vaše vinile. Čišćenje gramofonskih ploča je osjetljiv posao, ali morate znati da će vaša ploča osim novog izgleda imati i novi zvuk, uz drastično manje šumova i pucketanja nakon što završite sa njenim čišćenjem.

Što vam je sve potrebno za čišćenje?

  • četkica od mikrovlakana
  • mekana krpica bez dlačica (krpica od mikrovlakana)
  • sredstvo za čišćenje

Premda u ponudi postoje razna sredstva za čišćenje, možete isto i sami napraviti. Potrebno vam je svega 3 sastojka – izopropilni alkohol, destilirana voda i par kapi deterdženta.

Možete staviti omjer 2:1 ili 3:1 u korist vode, ali ukoliko su vam ploče jako prljave i masne možete složiti i snažniji koncentrat. Mnogi u to još dodaju i 20-30% acetona jer onda ploča ima sjaj i bolje se očiste sve nečistoće, ali sam na više mjesta na internetu našao upozorenje da je aceton poguban za vinil tako da ga ja izbjegavam.

No, moram naglasiti – ako niste sigurni u uporabu gore navedenih sastojaka, nemojte pripremati ove recepte kod kuće. Pitajte nekoga tko zna kako ih sigurno koristiti ili kupite komercijalno dostupne tekućine za čišćenje vinila.

KAKO OČISTITI GRAMOFONSKU PLOČU?

Prije nego što napravite bilo što drugo, želite biti sigurni da na površini ploče nema raznih čestica jer je tijekom čišćenja mogu izgrebati.

Da biste ih uklonili, pažljivo četkajte četkicom od mikrovlakana po površini ploče kružnim pokretima u smjeru utora. Obavezno to učinite nježno jer ne želite ugurati prašinu u utore ili povući čestice po utorima te uzrokovati ogrebotine.

Sljedeći korak je da pažljivo nanesete sredstvo za čišćenje. Kada kažem pažljivo, isključivo mislim na to da pripazite da tekućina ne dođe u dodir sa naljepnicom koju bi time mogli oštetiti. Koje točno sredstvo za čišćenje koristiti je uvijek tema za raspravu, ali za koje god se sredstvo odlučili, nakon što ga nanesete na površinu vinila, kružnim pokretima krpicom od mikrovlakana lagano pritišćite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

Dobro osušite ploču sa suhom krpicom. Nakon sušenja ponovite postupak sa četkicom te spremite ploču u njezinu košuljicu. Isto tako pripazite kako spremate svoje ploče da ne bi došlo do oštećenja samog vinila. 

O naprednijim načinima čišćenja pisali smo u članku “Najbolji načini čišćenja gramofonskih ploča“.

KAKO OČISTITI GRAMOFONSKU IGLU?

Čišćenje gramofonskih ploča je važno, ali neće biti od koristi ako je igla vašeg gramofona prljava, što se s prije ili kasnije dogodi. Igla se može zaprljati od prašine, masnoće, a prema nekim tvrdnjama čak i od taloga nastalog od trenja. Neke teorije kažu da dok vi slušate album svog omiljenog glazbenika, igla se u dodiru s pločom zagrijava i postiže temperaturu od oko 200°C što, na mikro razini, izaziva taljenje vinila. 

U svakom slučaju, prašinu i masnoću možete jednostavno ukloniti četkicom za čišćenje igle, laganim pokretom gore-dolje, u istom smjeru u kojem se kreće igla po ploči. Učinite to nježno, jer ne želite oštetiti ili saviti iglu. Dovoljno je jednom tjedno četkicom proći samo par puta i igla će biti čista. 

Četkicu za čišćenje igle možete pronaći u bilo kojoj trgovini koja prodaje gramofone, uključujući i Analogni zvuk. Ako nemate četkicu, pokušajte umjesto nje s malim mekim kistom.

Ponekad sama četkica neće biti dovoljna da biste skinuli svu prljavštinu koja se tijekom vremena uhvatila za iglu. U tom ćete slučaju morati posegnuti za tekućinom za igle. 

Kod samog odabira tekućine treba pripaziti o sastavu jer postoje agresivnija i manje agresivna sredstva. Ukoliko vam je sredstvo jako agresivno, a vi nemate dovoljno mirnu ruku i oko sokolovo da tekućinu nanesete samo na vrh igle, postoji velika mogućnost da se igla odlijepi od nosača. Zato pažljivo birajte i koristite sredstva za čišćenje.

No, što ako ste očistili svoje gramofonske ploče, ali one i dalje lagano krckaju i pucketaju? Onda je pravo vrijeme da prijeđete na sljedeći nivo – nivo dubinskog čišćenja. 

O tome, ali i o dodatnoj brizi za gramofonske ploče, ispravljanju iskrivljenih ploča te odlaganju i zaštiti istih, saznajte u drugom dijelu članka “Kako brinuti za gramofonske ploče“.

Ako želite profesionalno dubinski očistiti svoje ploče, u Analognom zvuku nudimo čišćenje gramofonskih ploča ultrasoničnim čistačem. O tome saznajte više ovdje.

Sva spomenuta sredstva i četkice za čišćenje možete pronaći među našim potrepštinama.

Kako vi održavate svoje ploče? Pišite nam u komentarima na Facebooku ili Instagramu

Do sljedećeg članka čuvajte svoje ploče i uživajte u slušanju!

Vaš Toni

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix