Košarica

0

Zvučna udica

ANALOGNI BOŽIĆ

analogni zvuk trgovina, gramofonske ploče trgovina, gramofonske ploče zagreb

Hej!

Tek smo zakoračili u jesen kad su me krenuli frapirati božićni izlozi, najave adventskih događanja i cijelo ludilo na radijskim postajama. Kad zasviraju Mariah Carey „All I Want For Christmas“ i Wham! „Last Christmas“ već u listopadu, doista izgubim volju za božićnim pjesama.

Svaki se izvođač nada da će baš njegova pjesma ući u društvo klasika, ali zapravo su rijetke pjesme koje dođu do one dobitne kombinacije sladunjavosti i ozbiljnosti, poruke i izvedbe.

Čini mi se da su to ove godine uspjeli dobiti EoT sa svojom „Čestit Božić i sretna Nova godina“, a prošle godine Lu Jakelić i Josip Palameta s pjesmom „Božić si ti“, ali to ne znači da ćemo zato manje čuti na radiju Petra Grašu i njegovu „Fritulu“.

Od božićnih pjesama posljednjih godina čini mi se da je samo Antonela Doko s pjesmom „Božić“ uspjela dobaciti do društva domaćih božićnih klasika, ali vjerojatno najviše zahvaljujući božićnoj reklami u kojoj se našla i njenom učestalom emitiranju.

MALO DRUGAČIJA BOŽIĆNA PLEJLISTA

Ne osjećaju svi blagdanski duh, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme kada smo okruženi neočekivanim napuštanjima najmilijih i ostalim osobnim izazovima. Iskreno, kad čujem glazbu koja mi je nekad označavala veselo obiteljsko vrijeme, najradije bih ugasila radio, jer je ono što mi se trenutno događa postalo važnije da bih se uopće mogla približiti bilo kojem sladunjavom božićnom duhu.

Upravo me takvo promišljanje potaknulo da napravim prikladnu plejlistu božićnih pjesama bez onih standarada koji se svake godine nemilosrdno tjednima vrte (danas sam saznala da Paul McCartney godišnje uprihodi 15 milijuna dolara od pjesme „Wonderful Christmastime“ objavljene 1979., a to je čak jedna od onih pjesama koja ne svira svakodnevno ovih dana).

SRETAN BOŽIĆ I USPJEŠNA NOVA GODINA

Nadam se da ćete nadolazeće blagdane ipak provesti u zdravlju i dobrom raspoloženju. Sretan vam Božić i uspješna nova 2022. godina uz blues, hip hop, instrumentalni jazz, indie, nježnu kantautorsku glazbu i sve pjesme koje unatoč svojoj kvaliteti nisu na standardnim božićnim plejlistama.

Čuvajte se,

Ivana

UŽIVAJTE U GLAZBENOJ LISTI:

O autoru:

"Glazba ne laže. Ako postoji nešto što se treba mijenjati, onda se to može učiniti samo kroz glazbu."

- Jimi Hendrix